Magické houby 2.díl

V minulém díle jsme si představili základní filozofii čínské medicíny a srovnali ji s tou evropskou. Tento díl by měl volně navazovat a představit další ze zajímavých hub spojené zejména s východem Asie. Nebudeme tedy nijak protahovat úvod, a vrhneme se rovnou na věc. Další dvojicí zajímavých hub budou Shiitake a Maitake.

Shiitake

Shiitake

Je velmi pravděpodobné, že název Shiitake je více známý, než česká verze – Houževnatec jedlý. Tradičně se využívá nejen v asijské kuchyni, je poměrně dobře k sehnání i v Česku. Oproti Reishi je tato houba jedlá. Skládá se z klobouku a třeně, jako většina nám známých hub. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že Shiitake má velmi výraznou chuť, dá se označit až za lehce pikantní. Její barva je hnědá s bílými skvrnami na klobouku. Poměrně často se přidává i do sushi, které patří mezi stále oblíbenější pokrmy. Patří mezi dřevokazné houby, to znamená, že roste na rozkládajících se kmenech listnatých stromů, jako je kaštan, dub, buk, topol a jiné V asijských zemích roste zejména na šii, což je strom z rodu bukovitých. Zajímavostí je, že roční produkce Shiitake tvoří až 25% z celosvětové produkce pěstovaných hub. Komerčně se pěstování této houby rozšířilo téměř po celém světě – a to včetně Česka. Obvyklou metodou je okování březových kmenů, kdy houba následně parazituje a osídluje další části. Dá se užívat buď přímo v surovém stavu v kuchyni, nebo formou doplňku stravy – v tinktuře.

Jaké jsou výhody užívání Shiitake?

Zajímavý je už samotný nutriční profil houby. Obsahuje celou řad vitaminů a minerálů, za zmínku stojí zejména vitaminy skupiny B, nebo vitamin D. Z minerálů pak měď, selen, mangan a zinek. Důležitou složkou je i vláknina, která jak víme, napomáhá správné funkci střev a jejich mikroflóře. Bonusem Shiitake je podobné aminokyselinové spektrum jako u masa, čili kvalitní zdroj bílkovin. Ze zdravotního hlediska se nabízí hned několik zajímavých vlastností Shiitake. Nutno poznamenat, že většina zdraví prospěšných vlastností Shiitake závisí na způsobu pěstování a zpracování, vybírejte tedy obezřetně. První z nich je podpora funkce imunitního systému, a to díky obsahu polysacharidů, terpenoidů, sterolů a tuků. Tyto látky také pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu a ukazuje se, že mohou mít vliv i na prevenci vzniku rakovinotvorného bujení. Látkou, která příznivě působí proti vzniku a šíření rakovinového bujení je polysacharid Lentinan, který se v Japonsku nebo Číně používá souběžně s chemoterapií. Posílení imunitního systému se velmi dobře pojí s bojem proti různým typům zánětů, studie, která spočívala v konzumaci dvou kusů Shiitake denně potvrdila, že po měsíci užívání došlo ke zlepšení markerů (ukazatelů) imunitního systému a úroveň zánětlivosti se snížila. Schopnost ovlivnění hladiny cholesterolu se zase pojí s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, v překladu řečeno, Shiitake má pozitivní vliv na zdraví srdce a cévní soustavy. Výčet pozitivních vlastností není ani zdaleka kompletní, otazníkem je například vliv na pevnost kostí.

Jsou i negativní efekty Shiitake? V první řadě si řekněme, že jakýkoliv negativní projev patří mezi vzácné a Shiitake obvykle nečiní žádné potíže. Pokud ano, jedná se většinou o vyrážku, kterou způsobuje obsažený Lentinan. Pokud tedy konzumaci nebo užívání tinktur nebudete přehánět, nic Vám nehrozí.

Maitake

Maitake

Další z představovaných hub je Maitake. Ta už není tolik známá, jako dva její dříve popisovaní kolegové. Nemusím asi podotýkat, že i Maitake obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a nabízí celou paletu zdravotních benefitů. Český název je Trstnatec lupenatý, který sám o sobě napovídá, že Maitake roste v trsech, které mohou dosahovat hmotností až 50kg. Doslovný překlad dle Japonštiny je tančící houba. Japonsko je také přirozenou lokalitou pro výskyt Maitake, ovšem houba se rozšířila celosvětově, zejména pak do oblasti Severní Ameriky. Jako předešlé houby, i Maitake se dá komerčně pěstovat, roste především u kořenů stromů, v okolí pařezů a na zemi – obzvláště pak v okolí dubů. Plodnice tvoří trsy až několika set jednotlivých klobouků šedé až nahnědlé barvy. Roste obvykle koncem léta a patří mezi poměrně vzácné houby. V domácích podmínkách obvykle nedosahuje takové velikosti, jako ve volné přírodě. Její využití je i v kuchyni – je jedlá, ale nejlepší pro tepelné zpracování jsou mladé houby, jelikož ty starší jsou často tuhé a nesnadno stravitelné. Stejně jako předešlé houby se zpracovává do tinktur. Patří mezi důkladně vědecky zkoumanou houbu pro její mnohé pozitivní efekty na lidský organizmus.

Výhody užívání Maitake

Houba samotná patří mezi takzvané adaptogeny, které prospívají tělu při boji ať už s mentálním, nebo fyzickým vyčerpáním. Pomáhají také tělesným systémům, které nejsou vybalancované, a houba dokáže tuto nerovnováhu napravovat. Obdobně jako Reishi a Shiitake i Maitake napomáhá v boji proti rakovině, některé zdroje uvádějí, že z těchto tří v největší míře. Stejně tomu je i v případě celkové tělesné imunity. Maitake obsahuje velké množství antioxidantů, minerálů a vitaminů, přičemž si zachovává nízkou kalorickou hodnotu. Není třeba se tedy obávat o velký zásah do celkového množství přijaté energie. Studie z roku 2013 říká, že konzumace Maitake je prospěšná proti boji s rakovinou prsu prostřednictvím aktivace buněk zodpovědných za boj proti množení těch rakovinotvorných. Studie prováděná na myších zase tvrdí, že Maitake umí snižovat celkový cholesterol a tím zlepšovat zdraví cév. Obzvláště zajímavou vlastností je i schopnost kontrolovat hladinu glukózy v krvi, což se náramně hodí diabetikům 2. typu. Houba může pomáhat i při tak běžných onemocněních, jako jen chřipka nebo rýma. Obecně vzato, vlastnosti těchto všech asijských hub jsou často podobné a doporučoval bych vyzkoušet, která z nich Vám nejvíce vyhovuje.

Jak užívat Shiitake a Maitake?

Obě houby jsou jedlé, přímo se nabízí jejich zařazení do obvyklého jídelníčku. Shiitake je snadno k sehnání, Maitake už méně. Na internetu jsou ale k sehnání i tinktury vyrobené z konkrétní houby, které se dávkují formou kapek, klidně do více dávek denně. Doporučená denní dávka se těžce stanovuje, osobně doporučují začít na nižších dávkách, které je možné postupně zvyšovat až na 4000mg denně. Účinky užívání však nebudou patrné po první dávce, je dobré vydržet alespoň měsíc a podle potřeby buď na chvíli vyřadit, nebo v užívání pokračovat. Pokud by snad užívání zejména Shiitake představovalo tvorbu vyrážek nebo jakýkoliv diskomfort, poohlédněte se po jiné asijské houbě, účinky se často překrývají. Pokud je Vaším cílem celkové zdraví a dobré prospívání organizmu, zvažte zařazení alespoň některé z těchto hub do suplementačního plánu.

Co říkají uživatelé?

Zkušenosti uživatelů věrně popisují údaje, které jsem zmiňoval v tomto, ale i minulém díle. Někteří se zbavili chronických onemocnění, jako je rýma, jiní si nemůžou vynachválit dávkování energie v průběhu dne. Našel jsem i mnoho případů, kdy dotyčný člověk popisoval pomoc při léčbě zánětu močového měchýře, nebo zdraví trávící soustavy. Pochvalu sklidily houby i od diabetiků, kdy se u nich ranní hodnoty glukózy v krvi pohybovaly níže, než v době kdy extrakty z huby neužívaly, přičemž medikace byla stejná před i po zařazení extraktů z těchto hub. U některých uživatelů se také znatelně zlepšily hodnoty krevního tlaku.

Je vidno, že vědecké výzkumy potvrzují i uživatelé samotní, proč tedy neinvestovat nějaké peníze do přírodních produktů, které by mohly být nápomocny? Tento díl bych ukončil touto otevřenou otázkou, více o zajímavých houbách Asie v dalším díle.

Autor článku Jiří Sup


Zdroje

1) JENNINGS, Kerri-Ann, 2019. Why Shiitake Mushrooms Are Good For You. Healthline.com [online]. 14.6.2019 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms#nutrients

2) GUILLAMÓNA, Eva, Ana GARCÍA-LAFUENTEA a Miguel LOZANO, 2010. Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases. ScienceDirect [online]. 2010(7), 715-723 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X10001358

3) PHILLIPS, Katherine M, David M RUGGIO a Ronald L HORST, 2011. Vitamin D and Sterol Composition of 10 Types of Mushrooms From Retail Suppliers in the United States. PubMed.gov [online]. 23.6.2011, 2011(14), 7841-7853 [cit. 2020-05-27]. DOI: 10.1021/jf104246z. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21663327/

4) LINDEQUIST, Ulrike, Timo H. J. NIEDERMEYER a Wolf-Dieter JÜLICH, 2005. The Pharmacological Potential of Mushrooms. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine [online]. 2005, 285-299 [cit. 2020-05-27]. DOI: 10.1093/ecam/neh107. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/

5) SHIITAKE, 2020. Soma-tinktury.cz [online]. Dostupné z: https://www.soma-tinktury.cz/shiitake/

6) WILSON, Debra R., 2016. Everything You Should Know About Maitake Mushroom. Healthline.com [online]. 31.10.2016, 2016 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom

7) ALONSO, Eliana Noelia, Manuela OROZCO a Alvaro Eloy NIETO, 2013. Genes Related to Suppression of Malignant Phenotype Induced by Maitake D-Fraction in Breast Cancer Cells. Journal of Medicinal Food [online]. 22.7.2013, 2013(7) [cit. 2020-05-27]. DOI: 10.1089/jmf.2012.0222. Dostupné z: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.0222

8) CHEN, Ya-Hui, Chien-Hsing LEE a Tai-Hao HSU, 2015. Submerged-Culture Mycelia and Broth of the Maitake Medicinal Mushroom Grifola Frondosa (Higher Basidiomycetes) Alleviate Type 2 Diabetes-Induced Alterations in Immunocytic Function. International journal of medicinal mushrooms [online]. 2015(6), 541-556 . DOI:10.1615/intjmedmushrooms.v17.i6.50. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26349512/

9) SATO, Mayumi, Yoshihiko TOKUJI a Shozo YONEYAMA, 2013. Effect of Dietary Maitake (Grifola frondosa) Mushrooms on Plasma Cholesterol and Hepatic Gene Expression in Cholesterol-Fed Mice. Journal of Oleo Science [online]. 2013(12), 1049-1058 [cit. 2020-05-27]. DOI: 10.5650/jos.62.1049. Dostupné z: https://www.jstage.jst.go.jp/article/jos/62/12/62_1049/_article

10) ARNDT, Tomáš, 2013. Houba Maitake. Celostnimedicina.cz [online]. 11.9.2013 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/houba-maitake.htm 11) MAITAKE, 2020. Soma-tinktury.cz [online]. Dostupné z: https://www.soma-tinktury.cz/maitake/